2020湖南省高考英语模拟试题及答案

湖南省2020年第一次高考模拟考试英语试题及答案

(试卷满分150分,考试时间120分钟)

考生注意事项:

1.答卷前,着生务必将自已的姓名、准考证号填写在答題卡上。

2.回蓉选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答題卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改

动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷

上无效。

第一部分听力(共15小题两节,满分30分)(略)

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的A、BC和D四个选项中,选出最佳选项。

A

Bookstores are a travellers best friend: they provide convenient shelter in bad weather, and they often

host readings and other cultural events. Here is a look at world’s six greatest bookstores.

Adrian Harrington—since 1971. Rare books; rare first editions; leather bound sets and general

antiquarian (古玩). Address: 64A Kensington Church Street Kensington, London, England, U.K.

Another Country—Kreuzberg, Berlin, Germany. Another Country is an English Language second

hand bookshop which is mostly used as a library. They have about 20,000 books that you can buy or

borrow. Some regular events are held at the shop, such as readings, cultural events, social evenings and film

nights.

Atlantis Books—Oía, Santorini, Greece. Atlantis Books is an independent bookshop on the island of

Santorini, Greece, founded in 2004 by a group of friends from Cyprus, England, and the United States.

Throughout the year it has hosted literary festivals, film screenings, book readings, and good old fashioned

dance parties.

Bart’s Books

—Ojai, California, U.S.A. “The World’s Greatest Outdoor Bookstore”, a bookstore founded by Richard Bartinsdale in 1964. Shelves of books face the street, and regular customers are asked

for any books they take whenever the store is closed.

to drop coins into the door’s coin box to pay

10 Corso Como—Milan, Italy. Extensive selection of publication on art, architecture, design, graphics

and fashion, along with a strong emphasis on photography. It was founded in 1990 in Milan, Italy, by Carla

The Bookworm—A bookshop, library, bar, restaurant and event space, now with four divisions in

three cities—Beijing, Suzhou and Chengdu. The interconnecting rooms with floor-to-ceiling books on

every wall are light and airy in summer, yet warm and comfortable in winter.

21. Which of the following bookstores has the longest history?

A. Adrian Harrington.

B. Atlantis Books.

C. Bart’s Books.

D. 10 Como Bookshop.

22. What can you do in Atlantis Books?

A. Attend a festival.

B. Learn photography.

C. Enjoy rare books.

D. Buy books anytime.

23. How is The Bookworm different from the other bookstores?

A. It is used as a library.

B. It hosts all sorts of activities.

C. It focuses on photography.

D. It has branches in different cities.

B

One night I rece ived a Facebook message from Laura a former classmate. “Hey Steve,” she said, know you’ve always been an animal lover. I’ve just had a baby and I can’t keep my mini pig.

Being fond of animals, I knew I wanted the pig. I just had to figure out how to make it happen. I lived

in a two-bedroom single-level house in Georgetwon, Ontario. It’s tough to bring a pig back to the house I share with two dogs, two cats, and my lifelong partner.

When I got home with the pig, I But I was not letting that pig go. So I told Laura I’d take the animal.

hid her in the bedroom, and began to prepare a dinner for Alisha —her favourite bacon cheeseburgers. It’s better to make her happy before introducing the new member to her.

When I led her to the bedroom and showed her the surprise, Alisha stood in the doorway like a statue.

It took her a few seconds to know what I had done. She complained about my unreasonable action. She

insisted there was no more room in the house.

I knew I was wrong, but I hoped I could smooth things over. Soon enough, the lovely pig did the

smoothing for me. Never had we felt such joy as she brought to us. We got her a name “Esther Esther’s arrival changed our lives. A few weeks later, we decided to stop eating bacon. We figured it

was our turn to try to change the world for other animals. A few months later, we moved to a farm where

we cared for abandoned animals — so far, six rabbits, six goats, two sheep, one horse, three cows and three

24. Who does the underlined phrase “my lifelong partner” in Paragraph 2 refer to?

A. Laura.

B. Steve.

C. Alisha.

D. Esther.

25. Why did the author cook Alisha a meal?

A. To please her to accept the pig.

B. To make an apology to her.

C. To celebrate Esther’s arrival.

D. To show off his cooking skills.

26. What was Alisha’s reaction the moment she saw Esther?

A. She burst into tears.

B. She showed interest in her.

C. She quarreled with Steve.

D. She was frozen for a while.

27. What is the best title for the text?

A. A Small Pig Making a Big Difference

B. An Abandoned Pig Finding a Warm Home

C. A Little Pig Bringing Happiness to a Family

D. A Lovely Pig Removing a Couple’s Disagreement

C

Who can think of the race between the tortoise and the rabbit when it comes to the greatest races? Sure,

that race only took plac e in ancient Aesop’s mind, but while the great modern races can teach us a lot about commitment, perseverance (毅力) and the virtues of having a rather large engine, “The Tortoise and the Rabbit” may tell us everything about animals and even vehicles on this planet.

In a study published this week, Adrian Bejan, a professor of mechanical engineering, concludes that

no one should be surprised that the tortoise wins over the seemingly speedier rabbit. In fact, after analyzing

the reported speeds of land-air-and-water-based animals, Bejan concludes that the worlds well-known

speedsters are actually among the slowest when their movements are averaged out over the course of a

lifetime.

ases with mass The study builds on Bejan’s previous research showing that an animals speed incre

regardless of species. And that principle can also be extended to non-living things, like aircraft.

After studying data from historical airplane models, Bajan noted the speed of each model increased

ht. What about the modern jet fighter? How is that relatively small

with its size, too. That doesn’t sound rig

craft not faster than a clumsy large transport plane?

Again, Bejan harks back to the tortoise. That transport plane spends lots of time in the air, moving

regularly across long distances. The fighter jet, on the other hand, may fly across the sky occasionally,

but-like the rabbit-it’s often found resting on the ground.

The slow and steady transport plane wins the marathon of life.

than a lesson in perseverance.

But like so many good stories, Aesop’s tale offers even more

At one point, the rabbit asks the tortoise how he expects to win a race at such a slow pace.

The tortoise—ever focused—doesn’t respond But it’s the rabbits own words that provide the moment to reflect on, especially in modem times.

“There is plenty of time to relax,” Until there isn’t.

28. Why is the story “The Tortoise and the Rabbit” mentioned?

A. To warm people not to be proud.

B. To introduce a unique phenomenon.

C. To help put forward the author’s idea.

D. To show the importance of perseverance.

29. What has Bejan proved in his research?

A. Airplanes improve in speed.

B. Speed has nothing to do with size.

C. Speed matters most in the animal world

D. Animals’ speed and mass go hand in hand.

30. What lesson does the author want to teach us?

A. We shouldn’t look down on others

B. We should put our time to good use.

C. Staying focused during races is important.

D. People should often reflect on themselves.

31. What is the main idea of the passage?

A. Life is just like a race.

B. Nearly all races are the same

C. Quickness is not all advantage in a race.

D. The slow but steady are always winners.

D

The long, white robot weighs more than 450 kilograms. Like other robots, it is equipped with cameras

and mechanical arms to automatically perform many different jobs.

Angus is a major part of operations at Alexander’s indoor robot farm. about 40 kilometers south of San Francisco. The 743-square meter farm uses a hydroponic system that grows plants without soil. The

plants grow inside equipment that provides a continuous flow of water. The indoor farm uses electrical light

instead of sunlight.

This kind of farm uses much less water and does not require human labor to run. The main job for

Angus is to move thousands of plants around the farm, from small containers to larger ones as they grow.

Angus also carries plants to another robot that does not have a name yet. Angus moves slowly to complete

its work. But the robot is very strong and can lift about 300 kilograms.

For now, the farm uses humans to collect vegetables and other crops when they are ready. But

Alexander says he is working on a robot that will eventually take over that job too.

Alexander helped start the company Iron Ox after leaving Google, where he worked on robotics at the

company’s Google x project. He teamed up with another former Google employee, Jon Binney. Together

they founded Iron Ox.

Iron Ox’s website says the hydroponic growing system uses 90 percent less water. It also said the

growing method is up to 30 times more productive than growing crops on land.

Alexander said growing food robotically throughout the year in major cities will provide a more

consistent and fresh product. Most of the vegetables sold in the U.S. are grown in California, Arizona,

Mexico and other nations. That means that many people in U.S. cities are eating vegetables that are nearly a

week old by the time they arrive in stores.

Indoor farms operate all year and are not generally affected by bad weather. This will permit the

company to provide a steady flow of goods without major price changes.

32. How does Angus work in the farm?

A. It provides a continuous flow of water for the plants.

B. It directs other robots to work in the farm.

C. It works on collecting vegetables.

D. It is in charge of transferring plants.

33. What do we know about Alexander?

A. He used to work on robotics at Google.

B. He started a company studying robotics with Binney.

C. He works on collecting crops when they are ready.

D. He started Iron Ox by himself.

34. What’s the advantage of Alexander’s farm?

A. The vegetables from this farm sell in higher price.

B. The vegetables from this farm are more nutritious.

C. It uses electrical light instead of sunlight.

D. It uses less water but produces more.

35. Which of the following can be a suitable title for the passage?

A. Robot Farm, the Future of the Agriculture

B. Robot Farm, Aiming to Bring Fresher Food to US Cities

C. Alexander, an Extraordinary Scientist on Robotics

D. Hydroponic System, the New Way of Farming

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

About one hundred years ago many educated people learned and spoke French when they met people

from other countries.Today most people speak English when they meet foreigners. ___36___ There are

more people who speak English as a second language than people who speak English as a first

language.Why is this?

___37___ One of them is that English has become the language of business.Another important reason

is that popular American culture(like movies,music,and McD onald’s)has quickly spread throughout the

world.___38___

Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly? ___39___ It’s important to have

a language that the people of the earth have in common.Our world has become very global and we need to

communicate with one another.On the other hand,English is a fairly complicated language to learn and it

brings its culture with it.Do we really need that?

Scientists have already tried to create an artificial language that isn’t too difficult and does

peranto.___40___ Maybe the popularity of English won’t last that

any one group’s culture.It is called Es

long either.Who knows? There are more people in the world who speak Chinese than any other

language.Maybe someday Chinese will be the new international language.

A.People like English.

B.But it hasn’t become popular.

C.It has brought its language with it.

D.There is no doubt about the question.

E.This is why English was widely spoken.

F.It has become the new international language.

G.There are many reasons why English has become so popular.

第三部分语言知识运用(共两节,满分45分

第一节(共20小题;每小题 1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳

选项。

Several months ago, I was asked to be friends with a guy named Matt. I was told that Matt had been in a motorcycle ___41___ in 2017. His wife died ___42___ that accident. He broke 42 bones and was

___43___ over 33% of his body. He spent 2 months in the bum unit, 1 month in rehab (康复)and another 9 months in ___44___. At first, they were not sure whether Matt would even ___45___. Then he received the not so ___46___ report — it was doubtful whether he would ___47___ again.

If there was anyone who could have fallen into a pit(深渊)of ___48___, you would believe it could be Matt. But that is not what Matt ___49___ to do. Matt worked ____50____ in rehab and treatment. He not only lived, but he could also walk! ____51____, Matt went back to work this past April! Matt put the following ____52____ on Facebook. When I read the quote,tears ____53____ down my cheeks. Train your mind to ____54____ the good in everything. Positivity is a ____55____. The happiness of your life____56____ the quality of your thoughts.

Matt has a new ____57____ now to write a book and ____58____his story to help others. Most people dont like to do public speaking. ____59____, Matt wants to do that. Does Matt believe that the happiness

of your life depends on the quality of your thought? Yes, he does! My friend Matt is a true ____60____!

41. A. accident B. match C. display D. deal

42. A. in case of B. on top of C. as a result of D. in spite of

43. A. scratched B. burned C. masked D. dotted

44. A. treatment B. peace C. progress D. shape

45. A. feed B. experience C. breathe D. live

46. A. astonishing B. disappointing C. encouraging D. thrilling

47. A. stand B. speak C. wake D. walk

48. A. self-love B. self-pity C. self-control D. self-confidence

49. A. afforded B. agreed C. chose D. refused

50. A. cheerfully B. beautifully C. faithfully D. actively

51. A. Believe it or not B. Sooner or later C. Once in a while D. To be exact

52. A. essay B. proverb C. quote D. report

53. A. passed B. rolled C. brought D. pulled

54. A. imagine B. see C. create D. obtain

55. A. choice B. privilege C. routine D. habit

56. A. links up with B. decides on C. catches up with D. depends on

57. A. discovery B. concept C. goal D. life

58. A. share B. relate C. convey D. compare

59. A. Therefore B. Otherwise C. However D. Besides

60. A. figure B. inspiration C. success D. educator

第二节(共10小题;每小题 1.5分,满分15分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式

Mochi (年糕) is a traditional food popular in Chinese and Japanese cooking, made from

61 (special) treated rice. It is often presented in the form of a round cake, and is traditionally exchanged at the New Year.

Mochi is made by 62 (put) sticky rice into water overnight, cooking it and pounding it into a sticky paste. The paste is made into shapes ranging from simple to complex rounds, some of 63 are stuffed with sweet fillings. Mochi is often decorated with 64 (flower) or fruits, especially when it is exchanged as 65 gift at celebrations like birthdays and the New Year.

Traditionally, wooden mortars (臼) and pestles (杵) 66 (use) to pound mochi rice. Fresh mochi is usually cooked and served warm 67 a variety of sauces. Steaming and boiling are both popular preparations in Japan, along with cooking. Fresh mochi is soft but it 68 (hard) quickly. Prepacked mochi blocks, flattened and cut into square pieces or shaped into rounds, are available at grocery stores. Mochi can go bad easily, so it’s

69 (good) to cook soon than to keep it in your fridge.

Hard mochi pieces can be cooked, deep-fried, boiled, and more. Cooked mochi is very sticky, so be

careful not 70 (choke) on it.

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

71.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Dear Tom,

How is everything going? I have favor to ask. Next week, I was going to a reception at the City Hall.

As is expected, Ill meet some high school student and their teachers inviting from America.

The only problem is that because Im not very good at small talks with people I dont know. So I am worried that I will make a fool of myself but make others embarrassing. I wonder if you would be kindly enough to give me some tips in what I can talk about with people from America. Are there any questions

that you should not ask?

Looking forward to your early reply.

Yours,

Li Hua

第二节书面表达(满分25分)

72.请根据你对下图的理解,以“The Adaptation of the Classical Literature”

为题,用英语写一篇作文。

【写作内容】

(1)简要描述该图的内容;

(2)概述你对该图所反映的现象的理解和看法(背后的原因以及该现象对人们带来的潜在的影响);(3)举例说明针对这一现象我们能做些什么。

【写作要求】

(1)可参照图画适当发挥;

(2)作文字数:150字;

(3)作文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。

参考词汇:剧作家playwright; 电影编剧scriptwriter

【评分标准】

内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。

____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________

参考答案

第一部分听力(共两节,满分30分) (略)

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

21. C 22. A 23. D 24. C 25. A 26. D 27. A 28. C 29. D 30. B

31. D 32. D 33. A 34. D 35. B

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

36. F 37. G 38. C 39. D 40. B

第三部分语言知识运用(共两节,满分45分

第一节(共20小题;每小题 1.5分,满分30分)

41. A 42. C 43. B 44. A 45. D 46. B 47. D 48. B 49. C 50. D 51. A 52. C 53. B 54. B 55. A 56. D 57. C 58. A 59. C 60. B 第二节(共10小题;每小题 1.5分,满分15分)

61. specially 62. putting 63. which 64. flowers 65. a

66. are used 67. with 68. hardens 69. better 70. to choke

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

51.改错依次为:

How is everything going? I have ∧

a favor to ask. Next week, I was

am

going to a reception at the City

Hall. As is expected, Ill meet some high school student

students and their teachers inviting

invited

from America.

The only problem is that because Im not very good at small talks with people I dont know. So I

am worried that I will make a fool of myself but

and/or make others embarrassing

embarrassed

. I wonder if you would be

kindly kind enough to give me some tips in

on

what I can talk about with people from America. Are there any

questions that you

I

should not ask?

Looking forward to your early reply.

第二节书面表达(满分25分)

52.参考例文:

The picture gives us a view of a popular phenomenon: some playwrights and scriptwriters beat their brains

to adapt the classics to cater to the tastes of some readers and viewers. As a result, the traditional characters become so strange and the plots are totally different.

What the picture reflects is thought-provoking. It is so ridiculous that the precious literary treasures

are allowed to be ruined so much. As we all know, classical literature is the representation of the outstanding art of our nation and on no account should we spoil our literary treasures for economic benefit. Moreover, such adaptations may have negative effects on the average audience, especially children, whose outlook on life will be affected.

Therefore, measures should be taken to restrict these sorts of adaptation. For instance, the real classics are supposed to be presented on the bookshelves for appreciation. In addition, readers had better resist those inferior adapta tion. To sum up, it’s joint efforts that count when it comes to the rescue of our traditional cultural treasure.

本文来自用户投稿,不代表「高教网」立场,转载请注明出处:http://www.busybeebeirut.com/shiti/2805.html